Prof. Dr. Elif KOPARAL-Arkeolog
Arkeoloji eğitimine Ege Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü’nde başlamıştır. Doktora derecesini “Urbanization Process and Spatial Organization in Klazomenian Khora from Early Iron Age to Roman Period” başlıklı tezi ile Orta Doğu Teknik Üniversitesi Yerleşim Arkeolojisi Programı’nda tamamlamıştır. TUBİTAK desteği ile Doktora Sonrası çalışmalarını University College London’da sürdürmüştür. Çeşitli arkeoloji projelerinde yer almıştır. Halihazırda Klazomenai Kazıları Başkan Yardımcısı ve Urla-Çeşme Yarımadası Arkeolojik Yüzey Araştırması başkanlığı görevlerini sürdürmekte ve İstanbul Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü’nde öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır. Bilimsel çalışmaları peyzaj arkeolojisi, Ionia arkeolojisi ve toplumsal arkeolojiye odaklanmaktadır. Türkiye Teorik Arkeoloji Grubu’nun kurucularından biri olup TAG-Türkiye toplantılarını düzenlemiştir. 2016 yılında Newton bursu ile “Unlocking the Ionian Landscape: Historic Landscapes of Urla-Çeşme Peninsula” başlıklı projesini Newcastle Üniversitesi, Mc Cord Peyzaj araştırmaları Merkezi iş birliği ile gerçekleştirmiştir.
Ferhan ERİM-Araştırmacı/Sanat Tarihçisi
1991 Yılında Ege Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi, Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümünde eğitimine başlamıştır. 1992 ve 1995 yılları arasında Prof. Dr. Rahmi Hüseyin Ünal Başkanlığında yürütülen Burdur, Bucak İncir Han’ı kazı çalışmalarında ve 1994 Yılında Doç. Dr. Zeynep Mercangöz tarafından yürütülen Kuşadası Kurşunlu Manastırı araştırmasında görev almıştır. 1995 yılında, “Urla ve Köylerindeki Türk Anıtları, Camiler ve Mescitler” isimli bitirme tezi ile mezun olmuştur. Aynı yıl Ege Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde Yüksek Lisans eğitimine başlamıştır. 1995 Yılında Ege Üniversitesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Görevlisi Aydoğan Demir başkanlığında yürütülen “Çeşme Mezarlığı Kitabeleri” araştırmasına katılmıştır. 1995-1998 yılları ile 2011-2013 yılları arasında Urla Belediyesi’nde Kültür Danışmanı, Kültür Müdürü, Özel Kalem Müdürü, Başkan Danışmanı ve Urla Kent Konseyi Genel Sekreterliği görevlerinde bulunmuştur. 3-14 Haziran 1996’da İstanbul’da düzenlenen Birleşmiş Milletler Habitat II İnsan Yerleşimleri Konferansı’nda, Urla Belediyesi’ni Birleşmiş Milletler nezdinde temsil etmiş ve konferansta “Gençliğin Yerel Yönetimlere Katılımı” başlıklı forumu düzenleyerek genel kurula sunmuştur. 3-19 Ekim 1997 tarihleri arasında Urla’da; Prof. Dr. Hayat Erkanal ve Prof. Dr. Harald Haupman’ın başkanlıkları ve Urla Belediyesi katkılarıyla düzenlenen; “Neolitik, Kalkolitik ve Erken Demir Çağı’nda Ege” isimli uluslararası sempozyumun sekretaryasında, Urla Belediyesi adına görev almıştır. 1995’te “Kısa Urla Tarihi” isimli çalışması, 2012’de Urla Kalesi isimli kitabı ve “Urla’nın Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 90. Yılı Anısına Urla’nın Kurtuluşu” isimli çalışması yayınlamıştır. 2017 Yılından bugüne Urla Araştırmaları Merkezi çalışma grubunun hem bölgesel tarih araştırmalarına katılmakta hem de merkezin yöneticiliğini üstlenmektedir. 2018-2022 yılları arasında Hacı Bektaş Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’nden Dr. Öğretim Üyesi Tayfun Caymaz Başkanlığında Kültür Bakanlığı’nca yürütülen Urla Yarımadası Güney Kesimi Yüzey Araştırması’nda bilim kurulu üyesi olarak görev almaktadır. 2013’ten bu yana özel sektörde faaliyet gösteren bir şirkette yönetici olarak görevine devam etmekte ve Urla Tarihi ile alakalı çalışmalarını sürdürmektedir.
Doç. Dr. İrfan TUĞCU-Arkeolog
2012 yılında Ankara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Protohistorya ve Önasya Arkeolojisi Bilim Dalı’nda Prof. Dr. Hayat Erkanal’ın danışmanlığında hazırladığı “İzmir İli Orta Tunç Çağı Mimarisi” isimli doktora tezini tamamlamıştır. 1994 yılından bu yana önce Araştırma Görevlisi, devamında da Doçent Doktor ve 2014-2017 ve 2020 yılından bu yana da Korkut Ata Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü’nde Bölüm Başkanı olarak görev yapmaktadır.1994 Erzurum Sos Höyük Kazısı, Erzurum Çiğdemli Höyük Kazısı, 1994-1997 Kyzikos Antik Kenti Kazısı, 1998 Kolophon Antik Kenti Kurtarma Kazısı, 1998 yılından bu yana Prof. Dr. Hayat Erkanal başkanlığındaki İzmir Bölgesi Kazı ve Araştırmalar Projesi (IRERP) kapsamında Liman Tepe, Bakla Tepe, Çeşme – Bağlararası kazılarında görev yapmıştır. 2020 yılından bu yana da Urla, Liman Tepe Kazıları’nın Kazı Başkanı 1.Yardımcısı olarak görev almaktadır.
Doç. Dr. Levent KÖSTEM-Köstem Kültür, Eğitim ve Müzecilik Vakfı Kurucusu
1972-1978 yılları arasında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi eğitimini tamamlayan Köstem, 1978’de aynı fakültede Ortopedi ve Travmatoloji eğitimine başlamış ve 1982’de uzman olmuştur. Sırasıyla Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Hastanesi, İzmir Buca SSK Hastanesi ve İzmir Büyükşehir Eşrefpaşa Belediye Hastanesi’nde çalışmış, 1990 yılında doçent olmuştur. 1989 ve 2004’te Almanya’da, 1992 yılında ABD’de çeşitli eğitimlere katılmıştır.
1994 yılında Egeform Fizyoterapi Merkezi’ni, 2002 yılında City Club Wellness Merkezi’ni kurmuştur. 1987’de Spor Yaralanmaları, Artroskopi ve Diz Cerrahisi Derneği’nin, 1992’de Ege Sağlık Vakfı’nın ve 2011’de Yaşanabilir Buca Derneği’nin kuruluşunda yer almıştır. 23 yıl Altay Spor Kulübü’nün ve 4 yıl Ümit Milli Futbol Takımı’nın doktorluğunu yapmış, 8 yıl süre ile Futbol Federasyonu Sağlık Kurulu üyeliğini sürdürmüştür.
2009 yılı yerel yönetim seçimlerinde Buca ilçesi ve İzmir Büyükşehir Belediye meclis üyeliğine seçilmiştir. 2011 yılında yazdığı ve yürütme kurulu başkanlığını sürdürdüğü “Engelsizmir Projesi” kapsamındaki 2013, 2016 ve 2018 uluslararası katılımlı kongrelerinin kongre başkanlıklarını yürütmüştür. Yine İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Kırmızı Bayrak Kitapçığı, Engelli Farkındalık projelerinde aktif rol almıştır.
Ailesi ile birlikte 2012’de Alaçatı Köstem Hotel’i, 2013’te Köstem Kültür Eğitim ve Müzecilik Vakfı’nı kurmuştur ve halen vakıf başkanı olarak görevini sürdürmektedir. 15 yıllık bir çalışmanın sonucu olarak Köstem Zeytinyağı Müzesi’ni kurmuştur. Yöneticiliğini yaptığı müze kapsamında; ülkemize örnek olabilecek bir zeytinyağı fabrikası, zeytinyağı deposu, modern bir laboratuvar ve çocuklara yönelik olarak BİSTAM’ı (Bilim, Sanat ve Tasarım Merkezi) kurmuştur.
Doç. Dr. Neval KONUK HALAÇOĞLU-Mimarlık Tarihçisi
Marmara Üniversitesi Mimarlık Tarihi öğretim üyesidir. “Tanzimat Sonrası, Osmanlı Rumeli Vilayetleri Hükümet Konakları’nda İdeoloji ve Erk’in Mimari Temsili (1839-1922)”, başlıklı teziyle Mimarlık Tarihi'nde doktorasını yapmıştır. Balkanlarda Osmanlı mimarisi ile ilgili yazılmış 12 kitabı ve 50'nin üzerinde uluslararası makalesi ve kitap bölümü vardır. T.C. Dışişleri Bakanlığı adına Yunanistan'daki Osmanlı Mimari Eserlerinin Envanteri'ni Tespit Projesi'ni 2006 yılından itibaren tek başına gerçekleştirmektedir. Kosova Sultan Murad Hüdavendigar Türbesi, Prizren Osmanlı Mezarlığı vb. restorasyonlarda bilim kurulu üyeliği yapmıştır. Rumeli'de Osmanlı kültürü hakkında ulusal ve uluslararası basında yayınlanmış çok sayıda köşe yazısı bulunmaktadır. 21 yıldır Balkanlarda Osmanlı mimarisi ve kültürü hakkında araştırma ve çalışmalarını yürütmektedir. İyi derecede İngilizce, orta derecede Yunanca, Arnavutça ve Bulgarca bilmektedir. Rumeli Balkan Stratejik Araştırma Merkezi Bilim Kurulu Üyesi, Trakya Üniversitesi Balkan Araştırmaları Enstitüsü Danışma Kurulu Üyesi, İzmir Urla Belediyesi Kent Tarihi ve Arşivi Danışma Kurulu Üyesi, İstanbul Pendik Kültür ve Anı Evi Projesi’nin de yürütücüsüdür.
Prof. Dr. Vasıf ŞAHOĞLU-Arkeolog
2002 yılında Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde Prof. Dr. Hayat Erkanal’ın danışmanlığında hazırladığı “Liman Tepe Erken Tunç Çağı Seramiğinin Ege Arkeolojisindeki Yeri ve Önemi” başlıklı doktora tezini tamamladı. 1994 yılından bu yana önce Araştırma Görevlisi, devamında da Doçent ve 2014 yılından bu yana da Profesör olarak Ankara Üniversitesi, Dil ve Tarih – Coğrafya Fakültesi, Arkeoloji Bölümü, Protohistorya ve Önasya Arkeolojisi Anabilim Dalı’nda görev yapmaktadır. 2008 yılından bu yana Ankara Üniversitesi Deniz Arkeolojisi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü görevini yürütmektedir. 1992 yılından bu yana Prof. Dr. Hayat Erkanal başkanlığındaki İzmir Bölgesi Kazı ve Araştırmalar Projesi (IRERP) kapsamında Liman Tepe, Bakla Tepe, Çeşme – Bağlararası kazılarında görev yapmış, 2009-2019 yılları arasında Çeşme – Bağlararası Kazılarının başkanlığını yapmış, 2020 yılından bu yana da Urla, Liman Tepe Kazılarının başkanlığını yürütmektedir. Anadolu ve Ege’nin Klasik Çağ öncesi kültürlerinin araştırılması, özellikle bölgeler arası ilişkiler ve ticaret, ölü gömme adetleri, deniz arkeolojisi, liman araştırmaları, geçmişteki doğal afetler ve seramik konularında bilimsel çalışmalar yürütmektedir.
Prof. Dr. Yaşar ERSOY-Arkeolog
Ege Üniversitesi, Klasik Arkeoloji Bölümü’nden mezun olmuş, Amerika Birleşik Devletleri, Bryn Mawr Koleji, Klasik ve Ön Asya Arkeolojisi Bölümü’nde doktorasını tamamlamıştır. Ege Üniversitesi ve Bilkent Üniversitesi, Arkeoloji Bölümleri’nde öğretim üyesi olarak çalışmıştır. 2003 yılında Doçent, 2010 yılında ise Profesör ünvanını almıştır. Lisans eğitimi boyunca ve sonrasında başta Urla – Klazomenai kazısı olmak üzere, Eski İzmir – Bayraklı, Karakaya Baraj Projesi kapsamındaki Kaleköy kazılarında görev almıştır. 2007 yılından bu yana ise uzun yıllardır çalıştığı, Kültür Bakanlığı ve Yaşar Üniversitesi adına Urla – Klazomenai Kazısı’nın başkanlığını yürütmektedir. Uzmanlık alanı Batı Anadolu’nun M.Ö. ikinci bin yıllarındaki ve Demir Çağı’ndaki kültürel dinamikleri, Arkaik dönem Ionia sanatı ve kültürü ile yerleşim karakterlerinin irdelenmesidir. Türk Eskiçağ Bilimleri Enstitüsü, Alman Arkeoloji Enstitüsü ve Amerikan Arkeoloji Enstitüsü muhabir üyesidir. 2003 yılında Alexander S. Onassis, 2004 yılında ise Alexander von Humboldt ve 2009 yılında ise Koç üniversitesi, Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi doktora sonrası araştırma burslarını almıştır. 2006 yılında Amerikan Arkeoloji Enstitüsü tarafından Samuel Kress Vakfı Konferansçısı olarak seçilerek Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada’nın çeşitli üniversitelerinde konferanslar vermiştir. Halen Yaşar Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölümü’nde yarı Zamanlı Öğretim Üyesi olarak görev yapmaktadır.
Prof. Dr. Yusuf HALAÇOĞLU-Tarihçi
1971 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Yeniçağ Tarihi Kürsüsü'nü bitirmiştir. 1974 yılında aynı üniversitede Yeniçağ Tarihi Kürsüsü'nde asistan, 1978 yılında "XVIII. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu'nda İskân Siyâseti" konulu doktora tezi ile doktor derecesini almıştır. 1982'de Yardımcı Doçent, Nisan 1983'te de "Osmanlı İmparatorluğu'nda Menzil Teşkilâtı ve Yol Sistemi" isimli doçentlik tezini hazırlayarak doçentliğe yükselmiştir. 20 Mart 1989'da "XVI. Yüzyılda Sosyal, Ekonomik ve Demografik Bakımdan Balkanlar'da Bazı Osmanlı Şehirleri" konulu takdim tezi ile profesörlüğe yükselmiştir. Aynı tarihlerde Türk Tarih Kurumu asıl üyesi seçilmiştir. 1989 yılında Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü Osmanlı Arşivi Daire Başkanlığı'na tayin edilmiş, 17 Aralık 1990'da da Genel Müdür Yardımcılığına getirilmiştir. Bu görevinden 2 Mart 1992'de istifa etmiş ve üniversitesindeki görevine dönmüştür. 26 Ağustos 1992 tarihinde Rektör yardımcısı olmuştur. Bu görevdeyken 21 Eylül 1993'te Türk Tarih Kurumu Başkanlığına getirilmiştir. 3 Ağustos 2008 tarihinde bu görevinden ayrılmış ve Gazi Üniversitesi’nde öğretim üyeliği görevine dönmüştür. Gazi Üniversitesi’nde Stratejik Araştırmalar Müdürü olarak görev yapmıştır. 2011’de MHP’ye girmiş ve aynı tarihte Kayseri Milletvekili olmuştur. 2015 Haziran ve Kasım seçimlerinde tekrar Kayseri Milletvekili olmuş, 2017’de kurulan İYİ PARTİ’nin kurucuları içinde yer almıştır. Bu partiden de 6 Ağustos 2018’de istifa etmiş ve ilmi çalışmalarına dönmüştür.